Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πρόωρα... μέτρα για να σώσουν τον Προϋπολογισμό

ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΝ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ» ΤΟΥ 2012. ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΔΩΡΑ, ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ, ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
ΠΕΡΑΝ των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα, εξετάζεται η εφαρμογή και άλλων πρόσθετων επώδυνων δημοσιονομικών μέτρων από το... δεύτερο εξάμηνο του 2011 για να διασφαλιστεί ότι ο φετινός Προϋπολογισμός θα εκτελεστεί χωρίς σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους του. Τα μέτρα αυτά θα προβλέπουν:

1. Την κατάργηση των «υπολειμμάτων» του 13ου και του 14ου μισθού για 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου.

2. Την περικοπή ή την κατάργηση των 99 από τα 102 συνολικά ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, από την 1-7-2011. Οι σαρωτικές αυτές ρυθμίσεις θα προβλέπονται με το νέο μισθολόγιο των πολιτικών υπαλλήλων. Στόχος είναι η πλήρης απλοποίηση του συστήματος αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο καθένας να εισπράττει το βασικό μισθό και τρία το πολύ ακόμη επιδόματα: το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και την οικογενειακή παροχή.

Από τα 99 υπό κατάργηση ειδικά και κλαδικά επιδόματα, μόνο το κίνητρο απόδοσης και η «προσωπική διαφορά» θα ενσωματωθούν στους βασικούς μισθούς. Από την εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών εκτιμάται ότι οι συνολικές αποδοχές μεγάλου αριθμού υπαλλήλων θα υποστούν μείωση έως και 35%!

3. Περικοπές επιδομάτων 10%- 20% για τους 250.000 λειτουργούς του Δημοσίου, δηλαδή για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, τους πυροσβέστες, τους ιατρούς του ΕΣΥ, τους διπλωματικούς, τους πανεπιστημιακούς, τους καθηγητές ΤΕΙ, τους ερευνητές, τους ιατροδικαστές.

4. Περαιτέρω απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων από το Δημόσιο, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν.

5. Περαιτέρω περικοπές επιχορηγήσεων, λειτουργικών και επενδυτικών δαπανών για την εξοικονόμηση επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

6. Υπαγωγή στη ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 και των επιτηδευματιών με ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ που έχουν εξαιρεθεί.

7. Έκδοση υπουργικής απόφασης για τη διενέργεια συνοπτικών φορολογικών ελέγχων σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στη περαίωση των χρήσεων 2000-09.

8. Προώθηση μιας νέας ακόμη πιο ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων.

9. Επιβολή ΕΦΚ σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο.

10. Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έτους 2012.

11. Μείωση των αφορολόγητων ορίων στην α' κατοικία.

12. Μείωση αφορολόγητου στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

(Ε.Τ. 28/03/2011 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου