Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Κύκνειο άσμα...


Με συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα στοχεύουν στην εκμαίευση της συναίνεσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προσέρχεται ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιδιώκει να έρθει σε συνεννόηση με τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στη ...Βουλή παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα της οικονομίας –επί της ουσίας- δεν έχουν μεταβληθεί. 
Από την προηγούμενη Τρίτη, που ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη και τον κ. Αλέξη Τσίπρα (αλλά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον κ. Φώτη Κουβέλη που δεν έχουν προσκληθεί στη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο) η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση είναι να πειθαναγκαστεί η αντιπολίτευση να πει το «ναι» στο αίτημα για συναίνεση. 

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων είναι αναγκαία συνθήκη για να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος της μείωσης των ελλειμμάτων και της αντιμετώπισης του χρέους. Το επιχείρημα που επαναλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες συνεργάτες του κ. Παπανδρέου είναι ότι η πολιτική συναίνεση θα αποτελέσει απόδειξη υπευθυνότητας και σοβαρότητας της χώρας στη διεθνή κοινότητα και θα διευκολύνει τους εταίρους της Ελλάδας ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του δημοσίου. 

Στη σύσκεψη της Παρασκευής, εκτός από τους κυρίους Παπούλια, Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη, Τσίπρα και την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αναμένεται να είναι παρόντες και οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να περιγράψει την οικονομική κατάσταση και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία της χώρας για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου. 

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του οικονομικού επιτελείου, πρέπει να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις για το 2011 (δηλαδή οι πολιτικές για την εξοικονόμηση επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ), να συμφωνηθεί το μεσοπρόθεσμο, να γίνουν οι πρώτες άμεσες ενέργειες για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, να οριστικοποιηθεί το συνολικό πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στις πρώτες μέρες του Ιουνίου οπότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού οικονομικού προγράμματος από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 

Αμέσως μετά προγραμματίζεται η τελική έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από το υπουργικό συμβούλιο και η επικύρωσή του από τη Βουλή. 

Η εισήγηση της Τρόικας 

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αναμένεται η επίσημη εισήγηση της τρόικας για το αν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία συνδυάζεται με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου. 

Οι εξελίξεις αυτές γίνονται ακόμη πιο δραματικές μετά την δημόσια παραδοχή του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο γενικό λογιστήριο του κράτους επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Η αποκάλυψη του υπουργού Οικονομικών ότι υπάρχει κίνδυνος το δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες 50 ημέρες, σε συνδυασμό με την δήλωση της επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν ότι ή θα συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή θα επιστρέψουμε πίσω στη δραχμή, είναι οι δύο καταλύτες που θα οδηγήσουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. 

Ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να καταστήσει το “όχι” της ΝΔ στη συναίνεση σαν μια επιλογή «ανυπόφορη» για τη ΝΔ. 

Στελέχη της ΝΔ υπαινίσσονται ότι ο πρωθυπουργός κάνει μια απόπειρα να εκβιάσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική που ασκεί και δεν αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ενδεχόμενο που ισχυροποιείται από το γεγονός ότι η σύσκεψη της Παρασκευής θα γίνει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Όχι απίθανες οι εκλογές 

Κυβερνητικά στελέχη αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης εικάζουν ότι ο κ. Παπανδρέου πιθανώς να προτείνει λύσεις οικουμενικές, τις οποίες θα παρουσιάσει σαν μια δική του παραχώρηση. Η πιθανότητα «συγκυβέρνησης» με τις δυνάμεις των προθύμων, ή και με τη μορφή της αξιοποίησης τεχνοκρατών ή των λεγομένων αρίστων με απήχηση διακομματική έπειτα από έναν ανασχηματισμό συζητείται εντόνως. Το σενάριο των εκλογών δεν προβάλλει ως το επικρατέστερο, δεν είναι όμως απίθανο, ειδικώς στην περίπτωση που στην αυριανή συνεδρίαση οι πολιτικοί αρχηγοί οδηγηθούν σε ρήξη.
Το επιχείρημα του κ. Παπανδρέου σ’ αυτή την περίπτωση θα είναι ότι ο κ. Σαμαράς τορπιλίζει την εθνική ανάγκη για συνεννόηση και ο μόνος υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο λαός. Η ΝΔ αντιτείνει ότι η άρνηση στο αίτημα για συναίνεση σε όλα είναι αποτέλεσμα στάθμισης των δεδομένων και τελικώς συνιστά πολιτική θέση που δεν μεταβάλλεται αναλόγως της πίεσης που ασκείται από τον πρωθυπουργό. 

Με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση, το ΚΚΕ διαμηνύει ότι δεν υποχωρεί στους εκβιασμούς και τα «τρομοκρατικά» διλήμματα για συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ, μηχανισμοί του συστήματος και επισημαίνει ότι ανάμεσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τη γραμμή που έχει χαράξει κυβέρνηση – πλουτοκρατία υπάρχει χάος. 

Προτού αποδεχθεί την πρόταση για συμμετοχή του στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συνομιλήσει με τον κ. Παπούλια. 

Στην επικοινωνία αυτή, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι ανάγκη η Προεδρία της Δημοκρατίας να προστατευθεί και να μη γίνει μέρος σχεδιασμών και κομματικών σκοπιμοτήτων, ενώ σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το αντικείμενο της συζήτησης θα είναι το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως προέκυψε ανεύθυνα από τις χθεσινές δηλώσεις της κυρίας Μαρίας Δαμανάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου