Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΜΥΡΤΙΑ Παράδεισος δίπλα στη λίμνη

Το όμορφο χωριό έχει δύο συνοικισμούς: την Κάτω Μυρτιά ή Γουρίτσα και την Πάνω Μυρτιά. Η Κάτω βρίσκεται δίπλα στη λίμνη και ο δρόμος που τη διασχίζει καταλήγει στα λουτρά της με τις παλιές εγκαταστάσεις.

Από εδώ εάν θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε στον χωματόδρομο που κινείται δίπλα στην Τριχωνίδα και περνά κοντά από την ερειπωμένη βυζαντινή Μονή Φωτμού με τις τοιχογραφίες του 1589 - έργα των περιπλανώμενων ζωγράφων Μιχαήλ και Κώστα από το Λινοτόπι της Ηπείρου. Καταλήγει έπειτα από 8 χλμ. κοντά στο Πετροχώρι.

Στην Πάνω Μυρτιά θα δείτε πολλά διατηρημένα πέτρινα σπίτια, την πλατεία και δύο σημαντικά μνημεία, τη Μονή Μυρτιάς και το ασκηταριό της Ελεούσας. Η ιστορική και πολύπαθη Μονή Μυρτιάς λειτούργησε ως κρυφό σχολειό και ήταν κέντρο των μοναστηριών της επαρχίας Τριχωνίδας το 1835 όταν όλα τα μοναστήρια του Απόκουρου διαλύθηκαν και φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες όπως τον Ευγένιο Γιαννούλη. Οι τοιχογραφίες της είναι του 12ου αιώνα, του 1491 ζωγραφισμένες από τον Ξένο Διγενή «εκ χώρας Μουχλίου», ο οποίος έκανε το μεγάλο βήμα από τη βυζαντινή στη μεταβυζαντινή εποχή, και του 1539 έργα πιθανότατα του Φράγκου Κατελάνου, αρχηγού του ρεύματος της «Σχολής Βορειοδυτικής Ελλάδας». Παράλληλα παρουσιάζει τέσσερις οικοδομικές φάσεις, με πρώτη αυτή του 12ου αιώνα.

Το ασκηταριό της Ελεούσας είναι ένας υπέροχος σπηλαιώδης ναΐσκος με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα από όπου έχετε μοναδική θέα στη λίμνη (βρίσκεται νότια του νεκροταφείου του χωριού). Ανάμεσα στην Πάνω και Κάτω Μυρτιά θα βρείτε τη νεροτριβή-νερόμυλο του Βασίλη Κωνσταντόπουλου, η οποία λειτουργεί ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο από το 1771, χρησιμοποιώντας τα νερά των καταρρακτών του Διχαλορέματος που έρχονται από τον βράχο της Ελεούσας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου